Gratinirani balvančići

Uvek kada se pojave špargle, ja se setim ovog prvog recepta, koji sam “davne” 2008. godine, isprobala kao član Ttima časopisa Sale&Pepe. I mog prvog susreta uopšte sa šparglama.

Gratinirani balvančići
Print Recipe
Servings
4 osobe
Servings
4 osobe
Gratinirani balvančići
Print Recipe
Servings
4 osobe
Servings
4 osobe
Ingredients
Servings: osobe
Instructions
  1. Ako možete najbolje bi bilo da sami spremite kore za lazanje. Ja sam umesila testo od 2 jaja, 200 gr brašna, malo soli i malo vode, pa kada je testo odstojalo u frižideru, podelila ga na pola i to je bilo oko 150 gr svežeg testa. A ako ne kupite sveže kore.
  2. Na tihoj temperaturi istopite 30 gr putera u šerpi, dodajte brašno, pa kratko mešajte. Sipajte mleko i kuvajte bešamel oko 5 minuta. Dodajte rendani sir, dobro posolite, začinite muškatnim oraščićem i opet promešajte.
  3. Očistite špargle i barite ih u blago ključaloj vodi oko 10 minuta. Ocedite ih i rashladite pod mlazom vode. Kuvajte listove testa za lazanje oko 30 sekundi u vrijućoj vodi, prebacite ih u činiju punu ledene vode, ocedite ih i prosušite na krpi. Presecite ih na pola. Od količine testa, koje sam imala, dobila sam 5 listova testa za lazanju, tako da sam kada sam ih podelila na pola imala 10 delova testa.
  4. Svaki deo testa premažite bešamelom, prekrijte sa 2-3 šnite slaninice i rasporedite po 3 špargle na sredinu, pa uvijte testo u kanelone. Dobijene kanelone isecite na tri rolnice i stavite ih uspravno u vatrostalnu posudu premazanu sa 10 g putera.
  5. Pomešjte pavlaku za kuvanje s prstohvatom soli i muškatnim oraščićem i ovu smesu rasporedite po rolnicama. Pospite rendanim parmezanom.
  6. Ugrejte rernu na 200°C i pecite 30 minuta.
  7. Rolnice je najbolje poslužiti kada se malo prohlade, ali isto su dobre kada ostanu i za sutradan.
  8. U originalnom receptu korišćen je "običan" tvrdi žuti sir i umesto slaninice pršuta, pa vi probajte i jednu i drugu varijantu.
Share this Recipe
 
Powered byWP Ultimate Recipe