Fine kiflice i domaće kiselo mleko

Recimo doručak.

Fine kiflice i domaće kiselo mleko
Print Recipe
Servings
4 osobe
Servings
4 osobe
Fine kiflice i domaće kiselo mleko
Print Recipe
Servings
4 osobe
Servings
4 osobe
Ingredients
Servings: osobe
Instructions
 1. Uveče stavite da se kuva 2 l domaćeg mleka. Kada mleko provri, neka vri još oko 5 minuta, pa isključite ringlu i ostavite šerpu sa mlekom na njoj. Posle 10-tak minuta sklonite šerpu i ostavite da se mleko ohladi na 50°C.
 2. Uključite rernu da se greje na 100°C.
 3. U drugoj dubljoj posudi izmešati kiselo mleko i malo vućeg mleka u jednoličnu masu. Ostatak kuvanog mleka sipajte sa visine na pomešano kiselo mleko, pa pažljivo promešajte. Sada iz posude, opet sa visine, sipajte mleko nazad u šerpu u kojoj se mleko kuvalo. Opet sipajte u posudu i tako nekoliko puta, praveći na vrhu mleka penu. Kada ste ovo uradili nekoliko puta, podelite dobijenu tečnost na manje posudice ili ostavite sve u jednoj većoj posudi.
 4. Prebacite posudice u rernu, a temperaturu rerne smanjite na 50°C i ostavite tako sat vremena. Posle tog vremena, isključite rernu, a kiselo mleko ostavite cele noći da stoji u rerni.
 5. Ujutru prebacite posudice u frižider.
 6. Kvasac pomešati sa 125 ml mlakog mleka, dodati šećer i malo brašna, pa ostaviti da nadolazi.
 7. Pomešajte obe vrste brašna i mekinje, napravite udubljenje, pa u to dodati nadošli kvasac. U testo dodati so i ulje i dolivajući ostatak mleka umesiti homogeno i elastično testo.
 8. Od testa oblikovati loptu i zarežite ga na dubinu od 1cm oblikujući krst. Stavite loptu u posudu, pokrijte je i ostavite da testo duplira volumen.
 9. Kada je testo nadošlo, podelite ga po rezovima na 4 dela.
 10. Svaki deo razvucite oklagijom u krug, podelite ga na 8 delova i uvijte kiflice.
 11. Tako uradite i sa ostalim delovima testa.
 12. Poređajte kiflice u pleh na koji ste stavili trajnu pekarsku foliju ili papir za pečenje, pa ih ostavite još 30 minuta na sobnoj temperaturi.
 13. Premazati viljuškom umućenim belancetom, posuti lanom i peći u zagrejanoj rerni na 200°C 30 minuta.
Share this Recipe
Powered byWP Ultimate Recipe